Pilates – Fit Sözlük
Pilatesin Tarihçesi – Pilates Nasıl Ortaya Çıktı?
Pilates, ismini aldığı Joseph Huberts PILATES tarafından geliştirildi. Joseph H.PILATES, 9 Aralık 1883 yılında Almanya’da dünyaya geldi. Çocukluğunda astım ve romatizma hastalıklarına yakalanmıştır. Okuduğu anatomi kitapları sayesinde öğrendiklerini kendi vücudunda denedi. 14-15 yaşlarında yoga, vücut geliştirme ve jimnastikle ilgilenmeye başladı. Bu sayede hareket çeşitliliğini arttırdı ve farklı egzersizler geliştirdi. 1926 yılında ABD’ye taşındı, kendisine fitness stüdyosu açtı. Birçok insan bu stüdyoda hem vücutlarını geliştirdi hem de Joseph Huberts PILATES’in yeni metodlarını öğrendi. Böylelikle pilates gelişimini devam ettirerek günümüze kadar geldi. Joseph H.PILATES, 9 Ekim 1967 yılında New York’ta vefat etti. Ailesi, Joseph’in açtığı bu yolda çalışmalarını devam ettirdi.

Pilates nedir? – Pilates Ne İşe Yarar?
Pilates, vücudun gelişimi ve güçlenmesi için yapılması gereken egzersizler karmasıdır. Uygulama aşamasında tüm vücudun çalışmasını sağlayan bir vücut geliştirme sporudur. En iyi tarafı doğru ve dengeli yapılırsa her yaştan birey için uygundur. En iyi ve sağlıklı sonucun alınması için kişiye göre oluşturulan pilates antrenman programı haftada en az 4- 5 kez uygulanmalıdır. Pilatesin ortaya çıkış şekli zayıflama odaklı olmasa da düzenli uygulanan pilates antrenmanlarıyla kilo vermek de mümkündür. Çoğu insan pilates ve yogayı karıştırmaktadır. Pilates ve yoganın farkı, pilates egzersiz içerirken yoga bir meditasyon aracıdır.

Pilates Çeşitleri Nelerdir?
1. Hamile Pilatesi
Pilatesi her yaş grubundan insanların yaptığı gibi hamile kadınlar için de özel pilates egzersizleri vardır. Hamilelikte vücudun ağırlık merkezindeki değişiklikten dolayı omurgaya fazlasıyla yük biner. Omurgada oluşabilecek bozukluğun önlenmesi için pilates önerilir. Hamile pilatesi, bölgesel değil evrenseldir. Yani dünyanın neredeyse hemen hemen her noktasında bilgi sahibi olan antrenörler vardır. Doğum esnasında vücuttaki esneklik ve aynı zamanda nefes kontrolü çok önemlidir. Bu yüzden çoğu hastanede ve sağlık kuruluşlarında hamile pilatesi dersleri verilmektedir.

2. Mat Pilates
Mat work olarak bilinen mat pilates, minderle yapıldığı için çoğu zaman yogayla karıştırılmaktadır. Yoga matı ve pilates matı birbirinden tamamen farklıdır. Buradaki farklılık kalınlıklarıdır. Mat pilates, pilatese yeni başlayanlar için tavsiye edilen pilates çeşididir. Diğer pilates çeşitlerine göre daha hafif olduğu için giriş seviyedir. En büyük faydası herhangi bir alete ihtiyaç duymadan ev rahatlığında yapılabilmesidir. Tek gerekli malzeme pilates matıdır.

3. Klinik Pilates
Klinik pilates çoğunlukla kişiye özel planlanır. Çünkü klinik pilatesin amacı, kas ve kemik sistemi hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Örneğin; fıtık, geçmeyen kronik kas ve eklem ağrıları, kas spazmları, boyun düzleşmesi vs. hastalıklarının tedavilerinde çoğunlukla başvurulan bir tedavi yoludur. Uygulaması uzman fizyoterapistler tarafından sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır.

4. Aletli Pilates
Aletli pilates, genelde reformer aleti ile yappılan bir pilates türüdür. Sağladığı hareket çeşitliliği sayesinde kişinin kaslarını çalıştırır, vücudu sıkılaştırır ve omurga duruşunu düzeltir. Sadece hastalık tedavisinde değil hastalıkların önlenmesinde de çok büyük bir rol oynar. Reformer, cadillac ve barrel gibi aletlerle yapılabilmektedir.

5. Air Pilates – Havalı Pilates
Adından da anlaşıldığı üzere, air pilates hamakta tüm vücudun veya vücudun bazı bölümlerinin askıya alınmasıdır. Pilatese özel hamaklar mevcuttur. Bu hamaklar sayesinde öncelikle yerde başlayan pilates sonrasında yavaş yavaş ilerleyerek vücut askıya alınır. Havalı pilatesin içerdiği egzersiz hareketleri birden hamak üzerinde yapılmaya başlanmaz öncelikle yerde ısınmaya başlanır. Sonrasında hamakta devam edilir.